Suna acum!
ianuarie 12, 2022

TVA imobiliare 2022: Cine plătește 5% pentru tranzacțiile imobiliare

Drumul de la simplu locatar al unei case la a găsi acel loc în care te simți acasă este unul lung și, de cele mai multe ori, complex. Astfel, trebuie să te documentezi constant, pentru a te asigura că faci cea mai bună investiție pe termen lung. Iar o parte importantă din acest proces este să fii la curent cu orice modificare legislativă ce te poate afecta. 

Știm cu toții ce este TVA-ul, sau Taxa pe Valoare Adăugată. Aceasta taxa este un impozit indirect pe care îl suportă cumpărătorul bunului sau serviciului impozitat. 

Tranzacțiile imobiliare nu sunt nici ele scutite de plata acestei taxe. Acest articol îți este adus de specialiștii din cadrul Complexului Arcadia Apartments cu scopul de a-ți explica ce condiții trebuie să îndeplinești în 2022 pentru a plăti TVA cu o cotă redusă, de 5% și în ce situații TVA-ul rămâne 19%.

Ce însemna TVA-ul redus pentru tranzacții imobiliare și cum s-a modificat acesta în cazul  persoanelor fizice

Pentru ca să înțelegi mai bine modificările legislative nou apărute, este esențial să cunoști cadrul în care acestea au evoluat. Astfel, îți prezentăm un scurt istoric al TVA-ului imobiliar pe piața românească.

În 2018, aceasta reducere în cazul achiziționării unei locuințe noi, se aplica pentru locuințele a căror valoare nu depășea 450.000 RON și 120 mp locuibili. Aceasta cotă redusă se aplica persoanelor fizice necăsătorite sau familiilor care cumpărau pentru prima dată un imobil. În 2008, când s-a introdus acest plafon, 450.000 RON reprezenta aproximativ 125.000 Euro, prețul unui apartament cu 3 camere în București.

Anul 2020 a venit cu promisiunea unor prevederi legale prin care plafonul de 450.000 RON să fie ridicat la 140.000 Euro. OUG 226/2020, prin care erau prevăzute aceste modificări trebuia să intre în vigoare începând cu ianuarie 2021. Spre dezamăgirea cumpărătorilor, aceste schimbări nu s-au mai produs, plafonul pentru plata de TVA 5% a rămas aceeași. Nemulțumirile au fost amplificate și de faptul că moneda națională s-a devalorizat, astfel încât 450.000 RON au ajuns sa reprezinte mai puțin de 100.000 Euro. Mai mult, ca să se încadreze în plafonul de 450.000 RON, cumpărătorii s-au văzut nevoiți să renunțe la unele dotări premium, sau la locurile de parcare care erau incluse în prețul de vânzare ale apartamentelor.

Ce schimbări aduce 2022 la cota TVA 5

Dacă vrei să-ți cumperi un apartament în 2022, află că există schimbări de care să ții cont în ceea ce privește TVA-ul. 

Măsurile de relaxare a criteriilor de livrare a unei locuințe propuse, dar neaplicate în 2021, intră în vigoare începând cu 1  ianuarie 2022. Peste propunerile din 2021 care vizau majorarea semnificativă a plafonului pentru care se poate aplica o cotă TVA de 5%, apar noi modificări în OUG 130/2021.

Astfel, începând cu luna ianuarie a anului curent, cota redusă se poate aplica, o singură dată, la achiziția de locuințe între 450.000 – 700.000 de lei.

O alta prevedere importantă intrată în Codul Fiscal la articolul 291 ali. (3) este următoarea:

”Orice persoană fizică poate achiziţiona, începând cu data de 1 ianuarie 2022, în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/alte persoane fizice, o singură locuință a cărei valoare depășește suma de 450.000 lei, dar nu depășește suma de 700.000 lei, exclusiv TVA, cu cota redusă de 5%” .

Pentru a beneficia de această reducere a TVA-ului, atât locuința pe care vrei s-o cumperi, cât și tu trebuie să respectați anumite criterii. 

Criterii de eligibilitate pentru a beneficia de cota de TVA redusă

Ce condiții trebuie sa îndeplinească în 2022 locuințele pentru care se aplică un TVA de 5%

  • Suprafața

Pentru a fi eligibil pentru reducerea cotei de TVA, un apartament trebuie să aibă o suprafață de maxim 120 metri pătrați excluzând anexele. Acest lucru înseamnă că boxa și garajul sau locul de parcare nu vor fi luate în considerare la calcularea suprafeței utile de care dispune apartamentul dorit.

  • Să poată fi locuită imediat

Un criteriu important de eligibilitate pentru a putea beneficia de reducerea TVA-ului la locuințe este ca apartamentul pe care vrei să-l cumperi să fie disponibil pentru locuire imediat după cumpărare. 

Condițiile care trebuiesc îndeplinite de cumpărator

Arcadia Apartments Domenii - finisaje realizate in colaborare cu Mobexpert.
Dacă și tu iei în calcul să investești într-un apartament gata amenajat cu mult bun gust, fă o vizită în universul Arcadia Apartments Domenii. Apartamentele noastre sunt realizate în colaborare cu Mobexpert, pentru ca tu să beneficiezi de cele mai elegante finisaje.

Legea, care este parte a unui set de politici sociale,  este clară în privința celor care pot să achiziționeze un apartament cu TVA 5% începând cu 2022 – orice persoana fizică, in mod individual sau inmpreuna cu alte perasoane -poate să beneficieze de aceasta reducere. În cazul persoanelor juridice, TVA-ul se calculează la 19% indiferent dacă celelalte condiții sunt sau nu respectate.

Iată care sunt condițiile care trebuie să le îndeplinești, ca persoana fizică:

  • Să fie singura achiziție

Acest criteriu este și una dintre limitările aduse de reducerea cotei de TVA în imobiliare: faptul că, în Ordonanța de Urgență ce reglementează creșterea plafonului pentru care se aplică TVA-ul de 5%, este inclusă și limita de o singură tranzacție per cumpărător. Practic, o persoană, în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/alte persoane fizice, poate beneficia de cota de TVA redus o singură dată atunci când vine vorba despre achiziția unui apartament cu o valoare cuprinsă între 450.000 și 700.000 RON. 

Dacă prețul apartamentului este sub 450.000 RON, acest criteriu nu se aplică, persoana putând cumpăra oricâte apartamente cu TVA de 5%.

Fiind însă vorba de o reducere a cotei de TVA cu 14 procente, și deci despre o reducere a prețului final al locuințelor, una dintre întrebările legitime este cum poate fi controlat procesul?

Mecanismul de control prevăzut de Ordonanța de Urgență implică apariția un Registrul Electronic al achizițiilor de locuințe cu cota de TVA redusă de 5%, în care notarii publici să înscrie fiecare tranzacție efectuată după 1 ianuarie 2022 care se încadrează în acest set de criterii,insa, pana la operationalizarea acestui Registru, tranzactiile se vor face pe baza unei declaratii a cumparatorului din care sa reiasa ca acesta indeplineste conditiile prevazute pentru aplicarea cotei reduse de TVA de 5%. Acest lucru este posibil să se traducă, la nivel de costuri, prin apariția unor noi taxe notariale pentru cumpărători. 

Chiar dacă drumul până la găsirea apartamentului pe care să-l poți numi acasă poate părea lung și plin de provocări, asta nu înseamnă că nu poate fi îmblânzit. Caută apartamentul cel mai potrivit nevoilor și dorințelor tale, fii atent la tendințele pieței și documentează-te întotdeauna cu grijă, iar drumul spre acasă va fi mai ușor decât îți imaginezi.

Programează o vizionare a complexului rezidențial Arcadia Apartments și ia cea mai înțeleaptă decizie pentru viitorul tău. Pentru că acasă nu trebuie să fie doar un cuvânt. 

Pentru mai multe detalii, lasă-ne mai jos mesajul tău!

Interes