Suna acum!
decembrie 20, 2021

Ce înseamnă decomandat sau semidecomandat? Dar apartament circular? Tipurile de apartamente și gradul lor de confort

Atunci când iei decizia de a te muta într-un apartament nou, există câteva detalii importante care influențează decizia de cumpărare. Printre ele, tipul de apartament și gradul de confort pe care îl oferă sunt întotdeauna capete de listă. Acești termeni specifici domeniului imobiliar sunt adeseori inaccesibili pentru publicul larg. Dacă citești acest articol, probabil te-ai întrebat și tu ce înseamnă apartament decomandat, semidecomandat, nedecomandat sau circular și care este diferența între un apartament confort 1, 2 și 3.

Acest articol vine în întâmpinarea ta cu informații clare, explicate în termeni de avantaje și dezavantaje atât despre tipurile de apartament, cât și despre gradele de confort. Astfel ca tu să poți alege ce ți se potrivește mai bine în urma unei decizii atent documentate. 

ce inseamna decomandat
Arcadia Apartments Domenii – apartament cu 3 camere

Ce înseamnă apartament decomandat și cui i se potrivește?

Dacă te-ai întrebat ce înseamnă un apartament decomandat, află că s-ar putea să fi văzut deja câteva în decursul căutărilor pentru casa ta perfectă. Prin definiție, un apartament decomandat este acel tip de apartament în care toate camerele au autonomie, intrarea făcându-se prin hol. Intimitatea pe care o oferă îl face să fie considerat, cea mai bună alegere pentru familii cu copii mai mari sau chiriași care vor sa împartă cheltuielile, cum sunt studenții.

Avantaje ale apartamentelor decomandate: Pe lângă intimitatea de care vorbeam mai sus, un apartament decomandat prezintă și alte tipuri de avantaje. Printre cele mai importante se numără autonomia calorică.

Aceasta este dată de faptul că poți seta temperaturi de ambient diferite pentru fiecare cameră – acestea fiind separate.Astfel, temperaturile pot fi setate după preferințele fiecărui membru al familiei sau după gradul de utilizare a încăperii. Aceasta se traduce, pe termen lung, inclusiv în facturi mai mici la energie. 

Un alt avantaj este și izolarea bucătăriei de restul locuinței, lucru ideal dacă îți place să gătești, dar nu vrei să miroasă toată casa a mâncare.

Dezavantaje: Hol care de acces ia din spațiul locuibil al apartamentului și poate crea senzația de separare. Din aceste motive, apartamentele decomandate pot sa nu fie în topul preferințelor familiilor cu copii mici care trebuie supravegheați în permanență, sau a cuplurilor fără copii.

Ce înseamnă un apartament semidecomandat – avantaje și dezavantaje

Caracteristică definitorie a unui apartament semidecomandat este comunicarea între cel puțin două dintre încăperi. 

Întâlnit în cazul apartamentelor cu 2 sau 3 camere, apartamentul semidecomandat implică trecerea prin living pentru a ajunge la dormitoare și la bucătărie sau baie. 

În cazul apartamentelor semidecomandate cu trei camere, acestea pot dispune de două holuri. Unul de intrare, care dă spre bucătărie și living, iar celălalt, din living spre dormitoare și baie. În acest caz dormitoarele sunt așezate în stil vagon și comunică între ele.

La apartamentele semidecomandate cu 2 camere intrarea în dormitor se face direct din living.

Avantaje: Acest tip de apartament este cel mai potrivit pentru familiile cu copii mici, deoarece permite accesul cu ușurință în dormitorul lor direct din dormitorul matrimonial. Cei mici se simt astfel mai protejați, iar părinții sunt mai liniștiți când își știu micuții aproape.

Totodată, un alt punct forte al lor este economia. În cazul apartamentelor semidecomandate, vei folosi un singur dispozitiv pentru a încălzi sau răcori, în funcție de anotimp, livingul și dormitorul, ceea ce va rezulta în facturi mai mici la electricitate sau agent termic.

Dezavantaje: Ca orice altă opțiune, un apartament semidecomandat are și dezavantaje. Cel mai notabil este lipsa intimității și disconfortul produse de trecerea dintr-o cameră într-alta, care îți poate lăsa sentimentul că îți este furat spațiul personal.

Un alt dezavantaj este gradul scăzut de siguranță în cazul unui eveniment nedorit, cum ar fi un incendiu. Trecerea dintr-o cameră în alta poate face problematică evacuarea de urgență.

Ce înseamnă un apartament nedecomandat 

De regulă, acest tip de apartamente dispune de un singur hol, cel de la intrare, care duce în living – ceea ce îl diferențiază de apartamentele semidecomandate cu două holuri. Accesul la baie, bucătărie și dormitor se face din living. În cazul a două dormitoare, acestea sunt fie interconectate, fie accesul în dormitorul 1 se face din living, iar accesul în dormitorul 2 din holul de la intrare. 

Avantaje: Principalul avantaj al apartamentului nedecomandat este prețul, acesta având cel mai mic preț dintre toate tipurile de apartament. Detaliu demn de luat în calcul mai ales atunci când, pentru viitoarea ta achiziție, ești interesat de un oraș mare unde prețurile apartamentelor tind să fie mai ridicate. Acest tip de apartament este potrivit pentru persoanele singure sau pentru cuplurile fără copii.

Dezavantaje: Un apartament nedecomandat prezintă mai multe dezavantaje de care trebuie să ții cont înainte de a lua decizia de cumpărare. Printre acestea se numără dificultatea la încălzire și răcorire, acesta având reputația de a fi cel mai greu de încălzit sau de răcorit apartament, dar și lipsa intimității sau gradul scăzut de siguranță în fața evenimentelor nedorite. 

Apartamentul circular

Definit drept o combinație între apartamentul decomandat și cel semidecomandat, apartamentul circular începe să capete teren pe piața imobiliară de la noi. Acesta are două holuri, ambele cu acces la bucătărie. Primul de la intrare spre bucătărie și living, iar al doilea din living înspre bucătărie, baie și dormitor/ dormitoare. Accesul în bucatarie din două holuri crează iluzia că te învârți în cerc – de acolo și denumirea de apartament circular.

Avantaje: Principalul avantaj oferit de acest tip de apartament este reprezentat de spațiul larg de mișcare creat de amplasarea camerelor și holurilor. Deloc de neglijat este și separarea bucătăriei de toate celelalte încăperi. Astfel mirosurile de mâncare gătită nu se îmbibă nici în hainele din cuierul de la intrare ale musafirilor și nici în lenjeria de pat proaspăt spălată din dormitor.

Dezavantaje: Paradoxal, separarea bucătăriei de restul camerelor – principalul avantaj al apartamentelor circulare, poate sa fie și un dezavantaj. Distanța mare de la bucătărie la dormitorul bebelușului, o poate împiedica pe o proaspătă mămică să audă când acesta plânge, iar ea este ocupată cu gătitul.   

Apartamentul open space

În ultimii ani, preferința pentru spațiul deschis care combina bucătăria, locul de luat masa și livingul, a luat amploare și în România. Printre promotorii conceptului se numără arhitectul american Frank Lloyd Wright, care în anii 30 promova imaginea gospodinei ca hostess. Aceasta este prezentată interacționând grațios cu musafirii și înconjurată de membrii familiei, în timp ce pregătește masa, în loc sa lucreze ca un robot într-o bucătărie închisă și izolată.

apartament decomandat
Arcadia Apartments Domenii – apartament cu 3 camere open space

Avantaje ale apartamentelor open-space: Pe lângă aspectul social vizionat de Wright, apartamentele open space au numeroase alte avantaje cum sunt:

  • Un spațiu larg de mișcare, obținut prin eliminarea pereților despărțitori.

O mai mare libertate de mișcare creeaza un layout mai eficient, în care traficul este fluidizat și nu se crează senzația de du-te – vino generata de închiderea și deschiderea continuă a ușilor.

  • Luminozitatea obținută de deschiderea spațiului.

Un apartament open-space poate avea mai multe geamuri. Accesul la multiple surse de lumină naturală sunt un aspect important pentru bunăstarea locatarilor. 

  • Supravegherea celor mici este mai ușoară într-un apartament open space.

Spațiul deschis îți permite să amenajezi un loc de joacă pentru cel mic în living, în timp ce tu pregătești masa la bucătărie.  

Dezavantaje:Din cauză că peretele eliminat cel mai frecvent este cel care separă bucătăria de living, cel mai des întâlnit dezavantaj al apartamentelor de tip open space este răspândirea mirosului de mâncare gătită în locuință atunci când gătești. 

apartament semidecomandat
Schiță Apartament Arcadia Apartments – 3 camere open-space

Gradele de confort – ce sunt ele și de ce contează

Elementele luate în calcul atunci când vorbim despre gradul de confort al unui apartament sunt:

  • Suprafața

Aici trebuie specificat că se ia în calcul suprafața utilă a locuinței, nu cea construită. Asta înseamnă că la calcularea gradului de confort al apartamentului visat contribuie camerele acestuia, dar nu și spații ca balconul, boxa, garajul, podul, scările interioare sau grosimea pereților.

  • Împărțirea spațiului

Un alt factor semnificativ în stabilirea gradului de confort al unui apartament este modul de dispunere a spațiului – dacă apartamentele sunt decomandate, semidecomandate sau nedecomandate.

  • Alte detalii tehnice

Pe lângă elementele de mai sus, stabilirea gradului de confort al unui apartament se realizează și în funcție de starea imobilului și anul construcției acestuia, îmbunătățirile aduse, funcționarea corectă a tuturor utilităților sau etajul la care se află apartamentul. 

În funcție de toate aceste detalii, avem câteva tipuri de grade de confort: sporit, confort I, confort II, și confort III.

Arcadia Apartments Domenii – Apartamente Finalizate

Gradul de confort sporit

Când în descrierea unui apartament se menționează că este vorba despre un apartament încadrat la confort sporit, trebuie înțeles că se vorbește  despre un imobil confort I cu suprafețe mai mari.

Apartamentele din această categorie au suprafețe cuprinse între 37 mp pentru o garsonieră și 118 mp pentru un apartament cu cinci camere. 

Gradul I de confort

Acest grad de confort este alocat apartamentelor cu suprafețe mari, vorbim despre cel puțin 30 mp pentru o garsoniera și peste 80 mp pentru o locuință cu patru camere. Aceste apartamente au balcon, iar cele cu mai mult de trei camere trebuie sa aibă două băi.

Gradul II de confort

Dacă în anunțul pe care l-ai găsit se vorbește despre un apartament confort II, atunci trebuie să știi că suprafața este mai puțin generoasă, ea variază între 23 mp pentru o garsonieră și 60 mp pentru un apartament cu trei camere. De obicei, în cazul apartamentelor confort II, repartizarea spațiului este de tip semidecomandat.

Gradul III de confort

Când apartamentul pe care dorești să-l cumperi este încadrat în categoria confort III, este vorba despre un apartament cu o suprafață mică, de maxim 60 de mp pentru patru camere. Acest grad de confort se întâlnește, de obicei, la apartamente care sunt nedecomandate.

Acum, că ai aflat ce înseamnă termeni atât de des folosiți în anunțurile de pe piața imobiliară, poți lua cea mai bună decizie pentru viitorul tău. Pentru a-ți ușura căutarea, complexul Arcadia Apartments Domenii a construit apartamente de lux, cu grad sporit de confort și finisaje premium, astfel încât să te simți acasă încă din prima zi.

Programează o vizionare și descoperă cel mai potrivit apartament pentru tine și nevoile tale. 

Pentru mai multe detalii, lasă-ne mai jos mesajul tău!

Interes