Suna acum!
martie 1, 2022

Cum să identifici cei mai buni dezvoltatori imobiliari. Ce fac aceștia și care sunt obligațiile lor.

Te-ai decis să achiziționezi un nou apartament, într-o clădire proaspăt construită, însă ai descoperit că există mai mulți dezvoltatori imobiliari pe piață. O noțiune des întâlnită în ultimii ani, mai ales că piața construcțiilor imobiliare a luat o amploare semnificativă. Însă, dilema apare atunci când există mai multe opțiuni și n-ai idee care este mai potrivită pentru tine. 

De aceea, pentru a te ajuta să înțelegi mai bine ce este un dezvoltator imobiliar, dar și care este diferența dintre unul neserios și unul de încredere, ți-am pregătit acest articol. Nu doar că vei înțelege mai bine ce înseamnă cu adevărat un dezvoltator imobiliar, ci te va ajuta să alegi cu înțelepciune viitoarea ta locuință. Arcadia Apartments Domenii este un complex rezidențial dezvoltat de doi antreprenori de top, care pun calitatea pe primul loc. De aceea, înțelegem perfect ce înseamnă un dezvoltator de încredere și cum îl poți identifica și tu.

Cum lucrează cei mai buni dezvoltatori imobiliari din București – Ce face un dezvoltator imobiliar? 

Lista de dezvoltatori imobiliari din București și alte orașe mari din țara noastra este din ce în ce mai cuprinzătoare. Cu toate acestea, nu toată lumea înțelege ce presupune această ocupație. Care sunt pașii pe care dezvoltatorii imobiliari din România trebuie să îi urmeze pentru a avea succes? 

Atunci când spui dezvoltator imobiliar, te gândești automat la o persoană care dezvoltă diverse proiecte imobiliare, ceea ce este parțial adevărat. Însă, pe lângă construirea propriu-zisă a unor complexe rezidențiale, spații comerciale sau alte tipuri de imobile, dezvoltatorul are datoria să cerceteze foarte bine piața. Tipul de construcție, orașul și zona în care alege să dezvolte, calitatea terenului, dar și accesarea de fonduri necesare pentru a duce la bun sfârșit construirea imobilului intră în atribuțiile dezvoltatorului.

Simplu spus, dezvoltatorul este cel care observă potențialul unui teren și începe să-l fructifice la capacitate maximă, prin construirea de complexe rezidențiale și centre comerciale.

Cei mai buni dezvoltatori imobiliari din București sunt mereu în căutarea celor mai frumoase zone căutate de cumpărătorii de apartamente.

După găsirea zonei și a terenului potrivit, un dezvoltator imobiliar de top apelează la un arhitect pentru a proiecta imobilele propuse. 

Proiect imobiliar Arcadia Apartments Domenii
Proiectul Arcadia Apartments Domenii este dezvoltat într-una din cele mai frumoase zone din sectorul 1 – Zona Domenii. Aici clienții noștrii beneficiează de accesul facil către numeroasele puncte de interes din zonă.

Totodată, dezvoltatorul este responsabil să angajeze o companie care să se ocupe de construirea clădirii sau a clădirilor în cauză. După ce construcția a luat sfârșit, tot ce îi mai rămâne de făcut unui dezvoltator serios este să pună la vânzare sau să închirieze apartamentele sau spațiile comerciale. El poate face asta fie în regim propriu, fie prin contractarea unui broker de imobiliare.

Cum recunoști un dezvoltator imobiliar neserios?

Ca în orice domeniu, achiziționarea unui imobil necesită o cercetare amănunțită, etapă care adesea este neglijată. Din lipsa de timp sau resurse, este mai ușor să achiziționezi un apartament fără a face o cercetare detaliată. Însă, în anumite situații, acest lucru te poate costa la propriu – cât casa! 

Odată cu creșterea pieței imobiliare în România, au apărut noi dezvoltatori care pretind a fi profesioniști adevărați, dar care, în realitate, nu își pot susține promisiunile. De aceea, înainte de a demara procesul de achiziționare a unui imobil, alege un dezvoltator de încredere, care să-și susțină promisiunile cu documente veridice. 

De asemenea, există o serie de indicii care te vor ajuta să-ți dai seama dacă dezvoltatorul imobiliar este, de fapt, neserios. Iată care sunt acestea:

1. Construiește imobile în calitate de persoană fizică

Din punct de vedere legal, construirea unui ansamblu de apartamente sub formă de persoană fizică, în regie proprie este cât se poate de legală. Principalul motiv pentru care unii dezvoltatori imobiliari aleg să acționeze sub formă de persoană fizică în detrimentul persoanei juridice sunt obligațiile fiscale. Dezvoltatorii imobiliari care vând apartamente în calitate de persoană fizică sunt scutiți de anumite obligații fiscale, în conformitate cu Legea nr. 29/2018.

În această situație, dezavantajul este că tu, în calitate de cumpărător, nu ai cum să verifici solvabilitatea companiei de la care alegi să cumperi imobilul. În cazul persoanelor juridice, precum SA sau SRL, totul este mult mai simplu. Poți verifica firma în Oficiul Registrului Comerțului sau pe alte website-uri de specialitate. 

Singura alternativă pentru a verifica un dezvoltator care acționează sub formă de persoană fizică este să întrebi despre el la alte companii de renume. De obicei, în această industrie, dezvoltatorii de încredere se cunosc între ei sau au auzit de la alți clienți cum operează. Astfel, poți apela la o companie de încredere pentru a cere mai multe informații. Totodată, pe internet poți găsi resurse prețioase, sau chiar păreri de la persoane care au achiziționat deja imobile de la dezvoltatorul respectiv. 

2. Sursa de finanțare este necunoscută

În general, pentru a dezvolta un proiect imobiliar în toată regula este nevoie de o sumă uriașă de bani. Chiar dacă, un dezvoltator și-ar permite să plătească această sumă fără să apeleze la bancă, de obicei proiectele serioase sunt realizate cu împrumuturi bancare. De ce? Răspunsul este simplu: pentru a nu bloca o sumă mare de bani deodată. În plus, dezvoltatorii de încredere sunt transparenți, oferind informații despre toate documentele, inclusiv despre forma de finanțare pentru care au optat.

Înainte de a obține un împrumut de la bancă, dezvoltatorii imobiliari trebuie să prezinte numeroase documente, printre care proiectul urbanistic. Dacă aceste documente trec de analiza amănunțită a băncii, atunci creditul va fi aprobat. Totodată, prin această metodă îți dai seama și de calitatea proiectului și de sustenabilitatea sa.  

De aceea, dacă imobilul în care ți-ar plăcea să locuiești are drept sursă de finanțare banca, atunci poți sta liniștit. Acel credit a fost obținut pe cale legală, iar dezvoltatorul este o entitate credibilă.

3. Nu oferă acces la documentația de urbanism

Documentațiile de urbanism transpun la nivelul localităților urbane și rurale propunerile cuprinse în planurile de amenajare a teritoriului național, zonal și județean. În mod practic, prin documentațiile de urbanism se stabilesc obiectivele, acțiunile, procesele și măsurile de amenajare și de dezvoltare durabilă a localităților.

Documentația de urbanism este alcătuită din trei planuri distincte:

  • Planul urbanistic general (PUG)
  • Planul urbanistic zonal (PUZ)
  • Planul urbanistic de detaliu (PUD)

De obicei, dezvoltatorii care nu pun la dispoziție documentația urbanistică, ascund anumite aspecte. Dacă ai descoperit apartamentul visurilor tale, solicită această documentație și verific-o îndeaproape cu un arhitect. Acesta va știi exact unde să se uite pentru a vedea dacă ansamblul de apartamente va fi construit pe un fundament legal și transparent. 

4. Acceptă doar rata direct la dezvoltator

Te-ai hotărât să-ți cumperi un apartament, însă ești anunțat că singurele alternative de plată pe care le ai sunt cash sau rata direct la dezvoltator.  În mod normal, băncile acordă atât credite ipotecare, cât și prin programul Noua Casă. Dacă pentru apartamentul pe care îl dorești nu există această opțiune, atunci trebuie să-ți pui un semn de întrebare. Înseamnă că există anumite nereguli, fie la modul cum sunt construite blocurile, fie la capitolul acte.

Partea negativă la o astfel de rată, direct la dezvoltator, este că, dacă dezvoltatorul intră în faliment sau se întâmplă ceva cu afacerea sa, este posibil să pierzi avansul sau chiar întreaga sumă plătită pentru apartament. 

De aceea, trebuie să fii mereu cu un pas înainte și să iei în calcul toate variabilele, mai ales când achiziționezi bunuri valoroase, precum apartamentele.

Cum recunoști un dezvoltator imobiliar de top?

Dezvoltatori imobiliari

Acum că ai idee care sunt principalele semnale de alarmă ce indică un dezvoltator neserios, ar fi bine să aruncăm o privire și la polul opus. Există pe piața imobiliară din România dezvoltatori de top, care au reușit să aducă plus valoare în viețile oamenilor. Calitatea, transparența și corectitudinea sunt doar câteva dintre atributele ce definesc un dezvoltator imobiliar de top. Toate aceste calități sunt reflectate printr-o serie de factori pe care trebuie să îi analizezi în profunzime. 

Iată care sunt principalele caracteristici ale unui dezvoltator imobiliar de încredere:

1. Experiență și succes în industria dezvoltării de imobile

Experiența în domeniu este cea mai sugestivă carte de vizită a unui dezvoltator imobiliar. Cea mai bună recomandare și dovadă de profesionalism sunt însăși proiectele anterioare, care au fost un real succes.  Astfel, înainte de a te decide unde vrei să cumperi un apartament, verifică proiectele anterioare ale dezvoltatorului. Pentru fiecare în parte, caută feedback de la rezidenți, recenzii și review-uri, articole, videouri sau alte surse care îți pot oferi informații valoroase. 

În general, un dezvoltator ce are un portofoliu generos este și unul de încredere, care îți poate oferi garanția că apartamentul mult dorit nu este doar o minciună frumoasă.

2. Stabilitatea financiară a dezvoltatorului 

Componenta financiară este foarte importantă atunci când vine vorba de proiectele imobiliare, mai ales că sumele sunt exorbitante.  Dacă sursa de finanțare nu este una stabilă, cum ar fi, de exemplu, un credit primit de la bancă, sau o companie de renume, atunci pot exista numeroase riscuri. Dezvoltatorul, din lipsă de capital, poate întârzia construcția imobilului sau poate renunța la calitate, doar pentru a duce la bun sfârșit proiectul.

Astfel, dacă tu ai plătit deja un avans pentru un apartament ce urmează să fie construit, însă dezvoltatorul nu mai are suficienți bani pentru a finaliza clădirea, atunci tu ai pierdut avansul. De aceea, verificarea sănătății financiare a dezvoltatorului imobiliar este extrem de importantă.

Una dintre companiile de renume din România, finanțatoare a Complexului rezidențial Arcadia Apartments, este Mobexpert condusă de omul de afaceri de succes Dan Șucu. Antrepenorul a intrat în lumea afacerilor din România imediat după Revoluție, azi fiind supranumit și omul care a mobilat România.

Un dezvoltator imobiliar de top întotdeauna va dispune de surse de finanțare credibile. Acestea pot fi găsite atât în presă, afișate în mod public, cât și în rapoartele de afaceri. 

3. Practicarea unor prețuri corecte

Ți s-a întâmplat vreodată să găsești un apartament perfect din toate punctele de vedere, însă să aibă un preț exagerat de mare sau incredibil de mic, în mod nejustificat? Ei bine, atunci trebuie să arunci o privire mai atentă asupra dezvoltatorului imobiliar. 

În general, prețurile unui imobil sunt stabilite în concordanță cu piața, însă pot varia. În funcție de zona în care este amplasat, de facilitățile blocului, dimensiunile apartamentului, dar și multe alte caracteristici, apartamentele pot fi mai scumpe sau mai ieftine. Totodată, prețurile reflectă și calitatea imobilului, dar și seriozitatea dezvoltatorului. 

Pentru a te asigura că plătești un preț corect, caută același tip de apartament la mai mulți dezvoltatori și fă o medie a prețurilor. Dacă apartamentul pe care îl dorești se încadrează cu brio în acea medie, atunci poți sta liniștit, deoarece vorbim despre un dezvoltator de încredere. 

4. Acceptă diverse modalități de plată 

De multe ori, ceea ce stă în calea achiziționării apartamentului de vis este însăși modalitatea de plată. Cumpărătorii, de obicei, aleg să cumpere apartamente cu ajutorul unui credit bancar, iar dezvoltatorii de top țin cont de acest considerent. Adesea, pun la dispoziție clienților diverse modalități de plată, atât cash, cât și prin credit ipotecar sau chiar Noua Casă

Totodată, prin diversitatea metodelor de plată îți dai seama de veridicitatea dezvoltatorului imobiliar. Băncile colaborează doar cu dezvoltatori avizați, care au toate documentele în regulă. Astfel, nu doar că te bucuri de mai multe opțiuni de plată, ci ai și confirmarea că dezvoltatorul este de încredere. 

5. Acordă informații complete și acces la documente relevante

Un dezvoltator serios, focusat pe calitate și grija pentru client, va oferi întotdeauna informații complete, reale și susținute prin documente atestate. În plus, documentația de urbanism, dar și alte documente ce atestă legalitatea proiectului vor fi puse la dispoziția clientului. 

Simplu spus, orice dezvoltator de top care se respectă va avea documentele foarte bine puse la punct și ți le va pune la dispoziție oricând dorești, fără alte adăugiri. 

Dacă vrei să fii sigur că faci o alegere bună, atunci principalele acte pe care trebuie să le verifici sunt:

  • certificatul de urbanism;
  • autorizația de construcție;
  • copii după actele de proprietate;
  • schițele cadastrale;
  • extrasul de carte funciară;
  • planul de situație.

Este important să știi că anumite acte se eliberează pe măsură ce construcția imobilului avansează. Însă, dacă vrei să verifici documentele respective, dezvoltatorul are datoria să facă publice datele oficiale când acele acte vor fi disponibile. 

Dezvoltatori imobiliari de top din România

În rândul dezvoltatorilor de top din București și implicit din România și-a făcut simțită prezența Dan Șucu, proprietarul Mobexpert. Antreprenorul a dezvoltat proiectul Arcadia Apartments Domenii, un ansamblu rezidențial din sectorul 1, București, ce va însuma 800 de apartamente. Un tărâm al fericirii, unde locatarii nu se bucură doar de locuințe premium, ci de o adevărată comunitate, unită și foarte bine organizată.

Spectaculosul ansamblu a început să prindă contur încă din anul 2017, iar în prezent se poate lăuda cu  520 de apartamente construite, dintre care 98% deja au fost vândute. Întregul proiect este împărțit în patru faze de construcție, dintre care până la momentul actual au fost finalizate două.  

Astfel, dorința celor doi antreprenori de a crea un complex rezidențial de top în România, care să reflecte grija față de clienți și calitatea, s-a materializat în Arcadia Apartments Domenii. 

Alege un dezvoltator imobiliar de încredere

Alegerea unui dezvoltator imobiliar potrivit, este un proces care necesită o cercetare amănunțită, timp și răbdare. Nu este suficient doar să vezi clădirea, ci trebuie să cercetezi în amănunt documentele, reputația companiei, a conducătorilor săi, dar și sustenabilitatea proiectului. 

Astfel, dacă vrei să te bucuri de un apartament ultramodern, confortabil și primitor, în cadrul unui complex rezidențial civilizat și foarte bine organizat, atunci soluția e simplă: programeză azi o vizionare. Arcadia Apartments Domenii este mai mult decât un complex modern, ci mai degrabă viitorul tău “acasă”. 

Pentru mai multe detalii, lasă-ne mai jos mesajul tău!

Interes