Suna acum!
aprilie 19, 2022

Bloc monolit vs bloc din plăci prefabricate: tot ce trebuie să știi pentru alegerea apartamentului potrivit

Atunci când te hotărăști să-ți cumperi un apartament, una dintre etape este însăși decizia de a te hotărî asupra ce vei cumpăra. După ce obiectivul principal a fost stabilit, apar nenumărate variabile, de la locație, la orientarea ferestrelor, spațiile de parcare și cel mai important – siguranța. Chiar dacă numeroși cumpărători entuziaști uită să-și treacă pe lista elementelor de verificat și rezistența construcției în care vor locui, aceasta este extrem de importantă, în special în cazul unui cutremur. 

Însă adevărata dilemă apare abia după ce descoperi că există mai multe tipuri de blocuri, cum ar fi blocul monolit și blocul din plăci prefabricate. Care dintre acestea e mai rezistent și eficient? Pentru a te ajuta să iei cea mai înțeleaptă decizie, ți-am pregătit acest articol în care vei descoperi ce presupune fiecare tip de bloc, dar și care este mai rentabil pentru tine și nevoile tale. 

Calitatea unui imobil este redată și de siguranța oferită locuitorilor săi, iar echipa Arcadia Apartments știe asta foarte bine. De aceea, ți-am pregătit o serie de informații prețioase care să te ghideze în alegerea apartamentului mult visat într-o clădire sigură și rezistentă pe termen lung, precum blocurile din cadrul complexului Arcadia Apartments Domenii. Fiind un complex nou și modern de apartamente situat în sectorul 1 din București, bunăstarea locatarilor și proprietarilor este promovată printr-un pachet complet de apartamente confortabile.

bloc monolit

 Complexul rezidențial Arcadia Apartments Domenii

Bloc monolit: caracteristici, durabilitate, confort

Alegerea apartamentului mult dorit în blocul potrivit este un proces mult mai complex decât pare la prima vedere. Pe lângă zonă, numărul de camere, tipul de apartament și bugetul în care trebuie să te încadrezi, trebuie să mai iei în considerare un factor extrem de important: calitatea construcției blocului. Dacă în primă instanță nu te-ai gândi să incluzi acest criteriu pe lista ta de verificări, este important să știi că, în caz de cutremur sau alte fenomene naturale puternice,  materialele și tehnica de construcție a blocului vor face diferența. 

Însă, pentru a putea alege corect blocul în care vei locui, trebuie să înțelegi mai bine ce înseamnă un bloc monolit, care sunt caracteristicile lui, dar și cât de confortabile sunt apartamentele dintr-un astfel de imobil.

Ce înseamnă bloc monolit?

Un bloc din monolit este construit din beton armat, material ce este turnat direct pe șantier în cofraj. Deoarece este realizat prin turnare directă, pereții vor avea un aspect unitar, fără îmbinări, ceea ce este extrem de benefic pentru evitarea fisurilor nedorite. 

În plus, forma construcției poate fi personalizată, în funcție de cerințele și așteptările dezvoltatorului, mai ales că se poate turna cantitatea de beton  necesară și nu una prestabilită. Blocurile din monolit sunt considerate extrem de rezistente, această tehnică de lucru fiind recomandată în special pentru construirea clădirilor înalte sau cu multe etaje.  

Care sunt caracteristicile unui bloc din monolit?

Pentru a putea lua o decizie în cunoștință de cauză dacă blocul monolit este mai eficient decât  alte tipuri de blocuri, este necesar să arunci o privire și asupra caracteristicilor și particularităților sale. 

Iată principalele caracteristici ale blocului monolit care fac ca aceste construcții să fie alegerea potrivită pentru apartamentul tău:

  • Este creat din beton armat turnat direct pe șantier;
  • Pentru crearea unui bloc din monolit este nevoie de formele în care se va turna betonul armat, denumite cofraje;
  • Monolitul este recomandat pentru construirea clădirilor înalte, cu multe etaje;
  • Structura de rezistență este rigidă;
  • Timpul de construcție variază între 1-3 ani; 
  • Încărcătura structurilor de susținere pe fundație este distribuită uniform;
  • Rezistență ridicată la cutremure;
  • Structura unui perete este unitară, fără îmbinări, riscul de creare a unor fisuri fiind mult mai scăzut;
  • Structurile unei construcții  monolide sunt etanșe în cazul inundațiilor;
  • Izolarea fonică a apartamentelor este foarte bună.

Cât de durabile sunt blocurile din monolit?

Dacă vrei un răspuns rapid, atunci cuvântul potrivit este FOARTE! Construcțiile din monolit sunt printre cele mai rezistente și fiabile tipuri, asta dacă sunt construite în conformitate cu toate normele de construcție și cele mai avansate tehnologii de pe piață. Materialele utilizate sunt proiectate pentru a rezista minim 150 de ani. În plus, construcțiile monolit sunt preferate în zonele cu risc seismic ridicat, având capacitatea de a rezista la cutremure. 

Totodată, faptul că blocurile monolit sunt mai rigide ajută la menținerea structurii nemișcate și, implicit, la protejarea finisajelor și a instalațiilor. De exemplu, în cazul unui bloc cu o structură mai fragilă, care se mișcă mult mai ușor, după o perioadă de timp încep să apară crăpături la nivelul pereților, în special în zona geamurilor. Totodată, instalațiile și țevile montate atât pe perete, cât și în interiorul său se pot mișca sau chiar strica. 

Apartamentele din cadrul complexului Arcadia Apartments Domenii au fost construite din beton monolit.

Pentru cea de-a treia faza, lucrările vor cotinua după planul arhitectural atent conturat de către compania Cumulus. Echipa Cumulus are o expertiză impresionantă în multe domenii ale industriei construcțiilor.

Astfel, dacă vrei un apartament rezistent pe termen lung, care să-ți ofere siguranța de care ai nevoie, atunci optează cu încredere pentru unul creat din beton monolit, în frumosul complex rezidențial Arcadia. 

Cât de confortabile și eficiente sunt apartamentele în blocurile monolit?

Spre deosebire de alte metode de construcții, construcțiile monolit permit creșterea suprafeței interne a spațiilor până la 10%. Simplu spus, deoarece betonul poate fi turnat în forma dorită de proiectanți și nu după o anumită formă standardizată, există posibilitatea ca suprafața să fie mai generoasă. 

În ceea ce privește eficiența unui apartament în bloc monolit, există un avantaj. Deoarece pereții au o structură unitară, comparativ cu blocurile din plăci, apartamentele din monolit au o eficiență economică și termică mult mai ridicată.  

Bloc din plăci prefabricate: caracteristici, durabilitate, confort

bloc monolit vs bloc prefabricat

Un alt tip de bloc des întâlnit, atât la noi în țară, cât și pe plan internațional este blocul din plăci prefabricate. Chiar dacă din punct de vedere al siguranței este aproximativ la fel de sigur precum un bloc monolit, blocurile din plăci prefabricate au altă metodă de construcție dar și alte caracteristici de care trebuie să fii conștient înainte de a-ți achiziționa apartamentul mult dorit

Ce sunt plăcile prefabricate pentru blocuri?

Spre deosebire de blocurile monolitice, unde întreaga construcție era realizată direct pe șantier, blocurile din plăci funcționează pe un mecanism diferit. După cum sugerează și numele, plăcile din beton aferente pentru pereți și tavan sunt create într-o fabrică. Pentru a construi blocul, acestea sunt montate, exact ca într-un joc de lego. 

Deoarece plăcile sunt deja create, forma construcției va fi una standardizată, în funcție de mărimile plăcilor. Însă, costurile construirii unui bloc din plăci prefabricate este mult mai mic, mai ales că închirierea sau achiziționarea cofrajelor, care sunt destul de scumpe, nu mai este necesară. În general, utilizarea plăcilor prefabricate este recomandată pentru clădiri cu mai puține etaje sau pentru construcții cu un singur nivel.

Care sunt caracteristicile unui bloc din plăci prefabricate?

Pentru a putea face o distincție clară între blocul monolit și cel din plăci prefabricate, este necesar să arunci un ochi și asupra caracteristicilor. Pe lângă faptul că blocul din plăci se construiește mult mai rapid, deoarece este nevoie doar de asamblarea plăcilor din beton și nu de turnarea lor, acesta se remarcă și prin alte elemente distincte.

Iată care sunt principalele caracteristici ale blocului din plăci prefabricate pe care trebuie să le iei în considerare: 

  • Pereții din beton sunt creați în fabrici și asamblați pe șantier;
  • Timpul de construcție estimat este de la trei luni până la 12 luni;
  • Design standardizat;
  • Costuri reduse comparativ cu blocurile monolit;
  • Structura blocurilor din plăci este mai flexibilă;
  • Eficiența termică este net inferioară (în anotimpurile friguroase căldura nu se păstrează la fel de bine);
  • Izolarea fonică este precară;
  • Structura unui bloc din plăci este mai puțin etanșă decât la blocurile monolit.

Cât de durabile sunt blocurile din plăci prefabricate?

Blocurile din plăci prefabricate sunt create din materiale făcute să reziste aproximativ 40-50 de ani, însă în realitate durabilitatea lor depășește acest termen de 1,5 ori. Totuși, dacă ar fi să comparăm, blocurile din plăci nu sunt la fel de durabile precum cele din monolit.

Dată fiind structura lor mult mai flexibilă și implicit mai fragilă, în cazul unui cutremur mare, acestea se pot dărâma mult mai ușor. Însă, nu este o regulă bătută în cuie, mai ales că în ultimii ani noile tehnologii și regulamente impun crearea de blocuri care să reziste la cutremure de până la 9 grade pe scara Richter. 

De aceea, atunci când faci research-ul pentru viitorul apartament, verifică și anul în care a fost construit blocul. Cu cât blocul este mai nou cu atât cresc șansele ca plăcile prefabricate folosite să fie din materiale mai calitative și durabile, care se ridică la standardele de construcție actuale și pot fi la fel de rezistente precum cele monolit.  

Cât de confortabile și eficiente sunt apartamentele în blocurile din plăci?

Deși în trecut blocurile din plăci prefabricate aveau camerele mult mai mici, datorită noilor tehnologii, plafoanele joase și camerele înghesuite au putut fi eliminate. Din punct de vedere al spațiului, confortul a fost îmbunătățit, însă pe lista neagră există în continuare câteva elemente care-i dezavantajează pe locatari, cum ar fi: izolarea fonică slabă și izolarea termică precară

Deoarece pereții sunt creați din plăci care se îmbină, acele șanțuri de intersecție favorizează pierderea căldurii și în anumite situații pot duce la crăpături, dacă blocul se mișcă din cauza alunecărilor de teren sau a cutremurelor. 

Totodată, construcțiile din plăci prefabricate nu sunt atât de etanșe, având o rezistență mai mică la inundații. Într-o situație ipotetică în care vecinul de deasupra ta se inundă, sunt șanse mari ca apa să pătrundă prin tavanul tău și să creeze pagube serioase. Dacă vrei un apartament mai ieftin, care să-ți ofere condiții optime de locuit, însă nu la nivel de excelență, atunci apartamentele în blocurile din plăci prefabricate sunt soluția optimă.

Bloc monolit vs bloc din plăci prefabricate: avantaje și dezavantaje

bloc monolit cutremur

Chiar dacă de-a lungul articolului au fost menționate diferite beneficii sau minusuri atât pentru blocurile monolit, cât și pentru cele din plăci prefabricate, ți-am pregătit o listă completă cu avantaje și dezavantaje pe care să le iei în considerare înainte de a trece la următorul pas, și anume: achiziția apartamentului. 

Care sunt avantajele blocului monolit?

  • Durabilitatea clădirii de până la 100 de ani sau chiar mai mult;
  • Rezistență ridicată la cutremure sau pe soluri problematice;
  • Creșterea suprafeței interne a spațiilor până la 10%, în comparație cu alte metode de construcție;
  • Distribuția uniformă a încărcăturii structurilor de susținere pe fundație;
  • Izolarea fonică și termică foarte bune;
  • Etanșeitate ridicată în cazul inundațiilor;
  • Capacitatea de a personaliza designul clădirilor, deci apartamentele pot avea structuri customizate de la garsoniere la penthouse-uri sau lofturi.

Care sunt dezavantajele blocului monolit?

  • Prelungirea termenelor de construcție. În medie, o lucrare durează între 1-3 ani, însă întotdeauna pot exista întârzieri din motive variate (materialele nu au fost livrate la timp, număr prea mic de muncitori);
  • Costuri de construcție mai mari. Pe lângă necesitatea cofrajelor, care sunt scumpe, în construcția blocului monolit este nevoie de mai multe materiale, mai ales că pereții se toarnă direct pe șantier. De la aparatură, până la materie primă, costurile sunt mult mai ridicate;
  • Pentru a păstra o calitate excelentă a betonului, sunt necesare operațiuni de etanșare cu echipament special;
  • În cazul unui cutremur, reparațiile sunt mai costisitoare, deoarece structura monolitică unitară nu poate fi înlocuită doar parțial.

Care sunt avantajele blocului din plăci prefabricate?

  • Timpul de construcție este mult mai scurt, între 3 și 12 luni, în funcție de complexitatea construcției, fiind cam de două ori mai rapid decât la blocurile monolitice;
  • Locuințele în blocuri din plăci au prețuri mai avantajoase, comparativ cu cele din blocurile monolit, datorită materiei prime mult mai ieftine (de exemplu, blocurile din plăci nu au nevoie de cofraje);
  • Structurile blocurilor din plăci sunt mult mai flexibile;
  • În caz de cutremur, anumite părți ale blocului pot fi înlocuite mult mai ușor, atunci când acesta este construit din structuri modulare;
  • Calitatea betonului turnat în fabrici, din care sunt alcătuite plăcile, poate fi superioară celei a betonului turnat pe șantier.

Care sunt dezavantajele blocului din plăci prefabricate?

  • Durabilitatea clădirii este de până la 40-50 de ani, însă blocurile moderne au o durabilitate mai mare datorită noilor tehnologii folosite;
  • Izolarea termică deficitară (la îmbinarea celor două plăci se creează o fisură care favorizează pătrunderea frigului);
  • Izolarea fonică slabă, ce permite trecerea sunetelor de afară mult mai ușor, în special în cazul pereților subțiri;
  • Structura standardizată și spațiul mai restrâns, mai ales în clădirile de blocuri vechi;
  • Etanșeitatea mai scăzută în cazul inundațiilor;
  • Având structura mai flexibilă, este recomandat doar în cazul clădirilor cu etaje puține.

Alege apartamentul mult visat din inima Capitalei, într-un bloc modern și sigur

Un apartament trebuie să fie, mai întâi de toate, o oază de liniște și de fericire, dar mai ales de siguranță. De aceea, alegerea apartamentului depinde în mod direct și de tipul de bloc în care se află, de anul în care a fost construit, dar și de locație, teren, sustenabilitatea construcției și multe alte variabile. 

Dacă vrei să te bucuri de o locuință ultramodernă, confortabilă și primitoare, în cadrul unui complex rezidențial format din blocuri monolit, construite în perioada 2017-2022, atunci Arcadia Apartments Domenii este ceea ce cauți. Aici nu te vei bucura doar de un apartament rupt din reviste, ci de o întreagă comunitate prietenoasă, amplasată într-un complex civilizat, bine organizat și foarte sigur, pentru tine și cei dragi. 

Programează azi o vizionare a apartamentului tău de vis și fii cu un pas mai aproape de viitorul tău cămin.

Pentru mai multe detalii, lasă-ne mai jos mesajul tău!

Interes