Suna acum!
octombrie 1, 2021

Casă sau apartament: Avantajele și dezavantajele ambelor tipuri de locuință

Momentul în care decizi să îți cumperi o locuință este unul dintre cele mai importante din viața unui om, aceasta fiind o decizie cu impact major pe termen lung în viața oricui. Intrebarea este: Casă sau apartament? Cum alegi ce e mai bun pentru tine?

Orice investiție trebuie gândită, planificată și documentată atent, iar discuția apartament sau casă  este una crucială.

Înainte de a da un răspuns, este indicat să clarifici, pe lângă clasicele buget și localizare geografică, aspecte cum ar fi stilul de viață dorit, dacă îți dorești sau nu copii, dacă te deranjează sau nu distanța față de oraș, dacă sau ce fel de animale de companie ai vrea să ai. 

Am creat acest articol cu speranta ca el să poată să te îndrume în luarea unei decizii potrivite. In continuare îți vom prezenta avantajele și dezavantajele traiului la apartament sau la casă.

Avantajele și dezavantajele traiului la apartament

Chiar dacă imaginea idilică a vieții de familie implică deseori o căsuță cochetă cu șemineu și grădină, viața la apartament este, din multe puncte de vedere, mai simplă decât viața la casă. 

Viața la apartament îți aduce o mulțime de facilități din prisma faptului că majoritatea blocurilor se afla în mediul urban. Printre avantaje enumerăm retailerii, centrele medicale și multe altele:

Costuri mai mici

Cînd compari costurile de achiziție ale unui apartament cu cele ale unei case în aceeași zonă, aproape întotdeauna apartamentul va fi mai accesibil. 

Nu doar ca preț de achiziție, ci și la nivelul costurilor de amenajare, costurile utilităților și de întreținere. Căldura dintr-o casa se va pierde întotdeauna mai repede, datorită pereților exteriori. Acest lucru este evitat atunci când locuiești într-un apartament. Căldura acumulată în apartamentele vecine va menține temperatura optimă pentru mai mult timp și la tine în apartament.

Chiar dacă locuiești într-un loft cu grădină, șansele să consumi mai multă apă decât pentru o curte sunt destul de mici.

Lipsa unei curți în care se strica mereu câte ceva reduce din cheltuielile de mentenanță. Astfel, apartamentul este alegerea mai economică pe termen lung.

Mai multă libertate de mișcare

Un alt avantaj al apartamentului este că susține un stil de viață dinamic. Poți pleca fără să-ți faci griji pentru cum vei găsi curtea la întoarcere, iar dacă pleci pe termen lung, poți să-l transformi inclusiv într-o sursă suplimentară de venit. 

Dacă hotărăști să te muți în alt oraș, poți face asta fără prea mult efort cu mutatul pentru că nu trebuie să te ingrijorezi cu întrebări de genul – cui aș putea să îi vând motocositoarea.

Economisești timp

Viața la apartament este, din foarte multe puncte de vedere, una fără complicații. Dat fiind faptul că nu ai un spațiu suplimentar de a cărui întreținere să fie nevoie să te ocupi, ca în cazul unei curți, timpul și energia pe care le-ai investi s-o faci să arate bine îți rămân doar pentru tine și activitățile tale preferate.

Un lucru mai important de luat în calcul ca oricând, dat fiind ritmul vieții cotidiene.

casa sau apartament

Mai ușor de întreținut

Cât de ușor poți menține curățenia locuinței este, un aspect important de luat în calcul atunci când se pune problema alegerii între un apartament și o casă.

Alegerea unui apartament este, din acest punct de vedere,  varianta cea mai practică atunci când îți pui problema achiziției unei locuințe, fiind ușor de menținut curat, fără ca asta să implice multă muncă.

Acces la facilități multiple

Dacă ești genul de persoană căreia îi place să iasă des, sau pur și simplu care își dorește să aibă o viață variată fără complicații, apartamentul este cel mai potrivit tip de locuință pentru tine. 

Apartamentele din complexele rezidențiale moderne sunt de obicei amplasate  în apropierea punctelor strategice cum ar fi teatrele, cinematografele, școlile sau mall-urile. Complexul rezidential Arcadia Apartments, de exemplu, este situat într-o zonă mult râvnită din centrul capitalei, în cartierul Domenii. De aici ai acces rapid și facil la Parcul Herăstrău și Centrul Vechi.   

Pe lângă asta, în cadrul unui complex rezidențial vei regăsi adesea facilități precum supermarketuri, piscine sau săli de fitness. 

Apartament Arcadia Apartments

Existența unei comunități

Unul din punctele forte ale locuirii într-un complex rezidențial este faptul că acestea pun accent pe dezvoltarea unei comunități. Astfel poți beneficia de confortul unui apartament, dar și de experiența de a fi membru al unei comunități consolidate. 

În cadrul unui complex rezidențial de apartamente vei avea mereu acces la interacțiunea cu alți oameni. Chiar dacă alegi sa locuiești singur, nu te vei simți izolat.

Cu toate acestea, însă, viața la apartament nu e întotdeauna roz. Ea vine și cu dezavantaje, dintre care le vom detalia pe cele mai importante. 

Spațiul limitat

Traiul într-un apartament poate da uneori senzația de viață într-o cutie de chibrituri. Mai ales dacă priveliștea îți este obturată de alte clădiri înalte.Pentru a rezolva această problemă, complexele moderne au găsit soluții de amplasare a apartamentelor cu fața către priveliști libere, neobturate.

Locuri de parcare limitate

În București, la fel ca în alte zone urbane ale țării, principala problemă a locuitorilor este lipsa locurilor de parcare.  

Știm cu toții cât de frustrant este sa te întorci acasă după o zi de muncă numai sa constați ca trebuie să lași mașina la un kilometru distanță. Să nu mai vorbim de zilele friguroase de iarnă, când dezgroparea autoturismului de sub mormanul de zăpadă poate să transforme și un maestru zen intr-un pachet de nervi.

Și acest aspect este adresat de noi, la Arcadia Apartments prin punerea la dispoziție a parcărilor în întregime subterane.

Lipsa intimității

Viața într-o comunitate construită pe verticală vine și cu dezavantaje, unul dintre ele fiind lipsa intimității. Asta implică faptul că nu îți vei face în întregime propriile reguli de viață. Vei avea ore de liniște de respectat, iar petrecerile date la tine acasă nu vor putea niciodată fi pe cât de lungi sau de zgomotoase ai vrea să fie.

interior apartament Arcadia Apartments

Avantajele locuirii la casă

Apartamentele nu sunt singura opțiune când vine vorba despre cumpărarea unei locuințe. Casele pe pământ sunt încă parte a tabloului familiei de succes. Ca orice altceva, însă, au și ele avantajele și dezavantajele lor, despre care vom discuta în detaliu mai jos.

O casa îți oferă mai mult spațiu

Casa cu curte are avantajul că îți oferă mai mult spațiu de desfășurare,  lucru bun dacă ești o persoană activă sau dacă îți dorești să ai un câine sau un spațiu mai mare de joacă pentru copii 

O casă te aduce mai aproape de natură

De obicei, casele sunt construite spre marginile orașelor, sau chiar în localități limitrofe. Asta înseamnă că ești mai aproape de natură, ceea ce îți oferă o calitate superioară a vieții pe termen lung.

Te poți bucura de aerul proaspăt al dimineților, savurând o cafea și ascultând cântecul liniștitor al naturii. 

Mai multă intimitate

Viața la casă îți oferă intimitatea și spațiul necesare pentru o petrecere sau un grătar cu prietenii reușit, fără vecini care să îți bată în perete atunci când ați trecut de orele permise. 

Deși o casă rezolva problema ”pereților care au urechi”, nu înseamna ca poți să organizezi un mini concert rock la tine în curte. Chiar dacă nu la fel de mult ca la apartament, zgomotul se propagă și poate să deranjeze vecinii și atunci când stai la casă.

Ai propriul garaj

O casă vine de obicei împreună cu o curte, iar asta înseamnă că problema locului de parcare va dispărea. Astfel, poți construi propriul garaj sau, dacă suprafața curții o permite, și alte anexe de depozitare, pentru o gospodărie mai bine organizată.

casa sau apartament

Dezavantajele locuirii la casă:

Cu toate că viața la curte pare, din multe puncte de vedere, idilică, aceasta are și dezavantaje, pe care trebuie să le iei în calcul atunci când decizi să investești într-o locuință. Dintre acestea, cele mai importante sunt următoarele:

Costuri mai mari

O casă costă, iar aici nu discutăm doar de prețurile de achiziție. Din cauza suprafeței, costurile de întreținere sunt ridicate. Aici poti include și costuri imateriale, cum ar fi costul de timp sau de energie dedicată întreținerii unei case.

Transportul

Pe lângă beneficiile evidente, locuirea în apropiere de natură vine cu niște costuri ascunse. Unul dintre cele mai comune este cel al distanței de centrul orașului, și implicit al drumurilor lungi serviciu-acasă. 

De obicei, casele noi sunt construite la ieșirea din orașe, ceea ce face necesară deținerea unei mașini, deoarece punctele de transport în comun nu sunt întotdeauna aproape.

apartament sau casa

Nu poți pleca pe termen lung de acasă

Dacă ești genul de persoană care iubește rutina și care nu pleacă prea des de acasă pe termen lung, atunci o casă este varianta ideală pentru tine.

Dacă, însă, stilul tău de viață este unul dinamic și predispus la schimbări, o casă vine cu un mare dezavantaj. Mai exact, cu faptul că e obligatoriu să ai în grija cui o lăsa atunci când pleci. Astfel e posibil sa ai suprize si să găsești curtea aducând mai degrabă a junglă atunci când revii.

Singurătatea

Odată cu intimitatea, liniștea și apropierea de natură aduse de o casă, vine și dezavantajul comunității. Astfel, tu devii vecinul cel nou dintr-o comunitate deja existentă și închegată, unde toată lumea se cunoaște deja. Va trebui să faci eforturi ca să te integrezi.

Integrare care poate fi un proces lung și dificil, făcându-te uneori să te simți singur. 

Ești pe cont propriu

Viața la casă aduce cu sine atât avantaje, dar și dezavantaje sau provocări. O provocare este și faptul că, atunci când locuiești la casă, ești pe cont propriu. Să fii pe cont propriu sună minunat. Totul suna bine până când se întâmplă să ți se strice ceva la rețeaua de electricitate, gaze sau apă. 

Moment în care descoperi că trebuie să te ocupi personal de toate reparațiile necesare, dar și să găsești specialiștii la care  să apelezi fără avantajul de a te consulta cu comunitatea de locatari. Fapt ce implică mai multă energie, timp și bani cheltuiți.

Arcadia Apartments Domenii – condominium pe o suprafață de trei hectare în centrul Bucureștiului

Arcadia Apartments Domenii – Exterior si interioare finalizate

Aflat momentan în faza 3 de dezvoltare, planurile de construcție ale complexului au în vedere  realizarea unei noi game de apartamente Premium: LOFTuri de trei și patru camere cu grădină, Penthouse, Duplex și apartamente cu patru camere spațioase. 

Pe lângă noile tipuri de apartamente, noile clădiri vor avea și spații comerciale la parter.

Programează o vizionare pentru a descoperi complexul Arcadia Apartments Domenii!

Pentru mai multe detalii, lasă-ne mai jos mesajul tău!

Interes